mandag 16. juli 2012

De tre store

Jeg er vel av den typen som kan kalles over snittet interessert i idrett, og da er naturlig nok OL et stort høydepunkt. Alle OL byr på unike opplevelser, og en rekke fantastiske prestasjoner, men noen ganger er det utøvere som har potensiale til å prestere langt over det man skulle tro var mulig. Gode eksempler er Jim Thorpe i 1912, Jesse Owens i 1936, Florence Griffith Joyner i 1988 og Usain Bolt i 2008. Det som er spesielt med OL i London er at det ikke bare er én som kan fremvise sensasjonelle ferdigheter, men hele tre stk. Det er selvsagt flere vanvittig dyktige atleter, men disse tre er de største. Jeg skal prøve å begrunne hvorfor!

Nr. 3
Michael Phelps

I 2004 fikk vi se en amerikansk svømmer prøve å tangere Mark Spitz´ antall gull i ét OL (7 gull). Han var nære ved å greie det, og det i en alder av 19 år! Fire år senere skrev han seg inn i historiebøkene som den mestvinnende olympier gjennom alle tider, da han i vannkuben i Beijing hentet hjem utrolige 8 gullmedaljer. Foran årets OL er det knyttet stor spenning til hva Phelps kan prestere etter noen rufsete år
med varierende trening. Potensialet hans er enormt, og hans prestasjoner er enestående. Grunnen til den noe "beskjedne" tredjeplassen på min liste skyldes manglende prestasjoner etter OL i Beijing, og det faktum at svømming har ett så vanvittig antall øvelser sammenlignet med for eksempel friidrett.

Nr. 2
Kohei Uchimura

Kjenner du til navnet Kohei Uchimura? For de fleste som ikke har tilknytning til turnsporten er dette navnet ukjent, men for turnere er han den største. I 2011 ble han den første noensinne til å vinne mangekampen i apparatturn for tredje gang på rad. Han tok også sølv i mangekampen i Beijing, 19 år gammel. I dette tilfellet er det måten seieren blir hentet hjem som er så ekstrem. I 2011 vant han mangekampen med over 3 poeng til nr. 2, omtrent samme antall poeng som skilte 2. plassen og 14. plassen. Ikke bare er han en skyhøy favoritt til mangekampen, men han er en av ytterst få som også har mulighet til å hente hjem gull i apparatfinaler. I London har han muligheten til å vise seg som den beste turneren noensinne.

Nr. 1
Usain "Lightning" Bolt

Denne mannen trenger ingen introduksjon. Han har prestert tider på 100m og 200m som er helt ufattelig, og det på en måte som ingen andre. De fleste som løper 100m stopper gjerne ganske raskt etter målstreken, mens Bolt fortsetter som en gaselle gjennom svingen. Han trollbandt alle i Beijing, og gjorde det umulige mulig i Berlin året etter. Dersom Usain Bolt setter ny verdensrekord på både 100m og 200m under OL i London vil jeg påstå han er tidenes beste idrettsutøver. Dette av den enkle grunn at stort sett alle i verden har testet sitt eget potensiale når det gjelder sprint. En tid på 200m under 19 sek hadde vært en drøm å få oppleve, Bolt er mannen som kan gjøre det. Derfor havner han på første plass.

Vegard


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar